Uchovec bazový, Judášové ucho, Boltcovitka bezová(Auricularia auricula-judae) je to u nás málo známa drevokazná huba, ktorá rastie prevažne na mŕtvom, prípadne i na živom dreve Bazy čiernej. Okrem Bazy ho môžeme nájsť aj na Buku, Dube, Vŕbe, Agáte, Jelši a Moruši. Darí sa mu hlavne na teplých, tienistých a vlhkých miestach. Plodnice tvorí pri teplote 21-30°C.
Uchovec rastie prakticky celoročne avšak v zimnom období, keď začína mrznúť, sa ich rast sa spomaľuje. Tvarom a konzistenciou pripomína ľudské ucho. Plodnice majú nápadnú chrupavčitú konzistenciu, sú výrazne pružné, niekedy priesvitné, na omak gumovité až rôsolovité, za vlhka až lepkavé. Farba prechádza od červenohnedej ku gaštanovo hnedej, vnútorná (spodná) strana môže byť svetlejšia. V teplých mesiacoch je uchovec mäký a poddajný ale pri mínusových teplotách ich mráz vysušuje a sú tvrdšie a krehkejšie. Plodnice rastú spravidla v skupinách vedľa sebe a nad sebou.
Táto huba je obľúbená v ázijských krajinách, hlavne v Číne a Japonsku, kde je veľmi cenená a hojne využívaná. Uchovec bazový môžeme použiť v čerstvom alebo sušenom stave. Môžete si ju pridať do rôznych čínskych jedál a polievok, do omáčky, ryže, hubových gulášov a mäsových príloh, …
Uchovec je zdraviu prospešná huba a cenená je hlavne kôli svojim zdravotným benefitom. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Ukľudňuje žalúdok, pomáha pri bolestiach brucha, žalúdka a ako ich prevencia, celkovo upravuje problémy so zažívaním. Posiluje imunitu, má protirakovinové účinky, napomáha zníženiu hladiny cholesterolu a zabraňuje nadmernému zrážaniu krvi – trombóze.
Ďalšími účinkami sú znižovanie obsahu cukru v krvi a zníženie zrážanlivosti krvi. Látky prítomné v hube zvyšujú aktivitu enzýmu SOD, ktorý zachytáva voľné radikály v mozgu a pečeni. Uchovec zrýchľuje črevnú peristaltiku a používa sa pri hemoroidnom krvácaní, užíva sa pri svalových kŕčoch, bielom vaginálnomm výtoku, nevoľnosti a na rýchle hojenie rán.
Obvyklá denná dávka huby pri uvedených zdravotných ťažkostiach je vývar z 15 g sušených húb. Ten sa konzumuje 2 – krát denne.
Ideálne je keď si uchovec nazbierate na potulkách prírodou a užívate len preventívne na chuť ako spestrenie jedálnička.
Recepty s Uchovca bazového:
Vývar z Uchovca a Uchovec bazový s kuskusom
jednoduchý, rýchly, recept nenáročný na ingrediencie a prípravu (ideálny do divočiny, keď máte iba nevyhnutné ingrediencie). I keď ja som ho varil v kuchyni, jednoducho si ho uvaríte aj v prírode.
Ingrediencie: Uchovec bazový, kuskus, soľ, /čierne korenie, cibuľa, maslo alebo olej, bylinky/,
Popis prípravy: Uchovec umyť v čistej vode, vložiť do vody a môžeme variť. Ak chcete piť aj vývar/čaj z Uchovca, nepridávajte soľ. Varíme 15 min., vývar zlejeme do pohára a môžeme piť. Uchovec nakrájame na menšie kúsky a odložíme.
Kuskus osolíme a zalejeme vriacou vodou, 1 : 2 (kuskus : voda), prikryjeme a necháme stáť aspoň 5 min. Na zaliatie kuskusu môžeme použiť časť vody z varenia uchovca, ak máme viac vody alebo uvariť vodu samostatne. Po napučaní kuskus zjemníme maslom alebo olejom a na dochutenie môžeme pridať aj ďalšie bylinky. Taktiež môžete nakrájať cibuľu, opražiť na masti, pridať uchovec a dochutiť soľou a korením.
Ak v divočine nemáte, olej či maslo, nevadí, je to tiež fajn.
Dobrú chuť!
Hovorí sa jej aj „falošná držková“.
Ingrediencie: čerstvý uchovec bazový, 3 strúčiky cesnaku, 3 zemiaky, múka, bobkový list, soľ, korenie čierne – celé, majorán, vegeta (kari korenie, čili paprika)
Popis prípravy: Uchovec bazový nakrájame na pásiky, do hrnca s vodou pridáme k uchovcu soľ, 3 bobkové listy a 3 čierne korenia celé. Varíme 15 minút, potom pridáme nakrájané zemiaky, vegetu alebo kari korenie, vytlačený cesnak, štípku majoránu a kto má rád štíplavé, tak aj čili papriku.
Povaríme do zmeknutia zemiakov a zahustíme múkou spolu s trochou vody. K tomu sa hodí chlieb a aj rožky.
Dobrú chuť!
Pretože sa Uchovce používajú na čínu a rizoto, pridávam tento recept.
Ingrediencie: Uchovce podľa chuti a dostupného množstva, cibuľa, mrkva, hrášok, soľ, čierne mleté korenie, karí korenie, olej a na postrúhanie tvrdý syr.
Popis prípravy: Je to také pseudo-rizoto, lebo zvlášť varíme ryžu a zvlášť huby. Ryžu premyjeme, stačí jeden hrnček (samozrejme záleží na množstve ľudí), osolíme, zalejeme vodou, pridáme celú cibuľu a lyžičku oleja. Uvaríme do mäkka.
V druhom hrnci na oleji speníme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané uchovce (alebo iné huby), na kocky pokrájanú mrkvu a hrášok. Osolíme, okoreníme, pridáme karí korenie a dusíme do mäkka.
Po udusení zmiešame s uvarenou ryžou, posypeme strúhaným syrom a podávame s kyslou uhorkou.
Dobrú chuť!